Tuomariesittelyt

Hyppää suoraan tuomariesittelyyn:
Christian Janes | Vladimir KatsnelsonMarkku Kipinä | Reino KorpelaKaisa Metteri-GoldMaija Mäkinen | Tino PeharHilkka Salohalla | Arto ToivanenJohn Wauben

Christian Janes

My name is Christian Janes and I live in the Tyrolean mountains.

In 1979, I bought my first purebred dog, a Beauceron-male from the very first litter of this breed in Austria. Since that time I have been intensively interested in the French shepherd dogs and authored a book on them. Last year I finished two books about the history of the Beauceron and the Briard.

In 1981 the first Pyrenean Shepherd dog came to our house and together with my wife we bred both varieties of the Pyrenean Shepherd (my favorite breed) since 1985 and since 1992 we also bred Berger Picards.

We also have had a few over 20 Pomeranian litters and some litters of Whippet‘s and Lapinkoira‘s.
In our kennel (de la Vallée du Mouton) we have bred 18 FCI-World winners and 8 FCI-World Junior Winners.

I began judging in 1986 with the French herding breeds and I have expanded my judging to over 40 breeds, primarily herding and working, but also breeds from FCI group 5 and French Bulldogs.
I were judging at many national and international shows (including FCI-World winner shows and FCI-European winner shows) in most of the European countries, in Russia and in the United States.

Christian Janes


Vladimir Katsnelson

Katsnelson on tehnyt kunnioitettavan pitkän uran työkoirien parissa aloittaen niiden kouluttamisen 1966 silloisessa Neuvostoliiton vapaaehtoisessa maanpuolustuksen seurassa, DOSAAF:sa. Hän painottaa työkoirarotujen työskentelyominaisuuksien säilyttämisen tärkeyttä, jotta rotu säilyy alkuperäisen kaltaisena. Hän suosittelee koirien testaamista.

1976 Katsnelson osallistui erikoisjoukkojen koulutukseen opiskellen samalla ulkomuototuomariksi.

1987 Katsnelsonille myönnettiin DOSAAF:n alaisen Tasavallan kategorian tuomarioikeudet.

1990 hänelle myönnettiin kansallisen tason tuomarioikeudet Ukrainassa ja 2007 hänelle myönnettiin FCI:n kansainväliset tuomarioikeudet.
Katsnelson on arvostellut kaukasiankoiria, keskiaasiankoiria ja etelävenäjänkoiria mm Ukrainassa, Slovakiassa, Tsekeissä, Serbiassa, Virossa, Unkarissa, Saksassa, Georgiassa, Kreikassa, Venäjällä ja Valko-Venäjällä.

Suomessa Katsnelsonin osaaminen ja ammattitaito muistetaan hyvin. Hän arvosteli kaukasiankoirat, keskiaasiankoirat ja etelävenäjänkoirat omassa, silloin vielä epävirallisessa erikoisnäyttelyssä (TOS), vuosina 2008 ja 2011.

Katsnelson on rautainen ammattilainen, joka hallitsee omat rotunsa ja niiden eri variaatiot.


Markku Kipinä

Ulkomuototuomariksi olen pätevöity 1999, ensimmäisenä rotuna yorkshirenterrieri. Nykyisin arvostelen kaikkia rotuja. Olen aloittanut nuoruudessa koiraharrastukseni 1970 -luvulla saksanpaimenkoiralla ja tottelevaisuuskoulutusten maailmassa. Näyttely”kipinä” iski paljon myöhemmin, noin parikymppisenä, ensimmäisenä rotuna tanskandoggi ja pian mukaan tuli myös yorkshirenterrierit ja englanninbulldoggi. Kasvatustyötä ja näyttelyharrastusta olen tehnyt lähinnä ”yorkeilla” ja myöhemmin silkkiterriereillä. Olen omistanut upeita tanskandoggeja. Saavutuksina eri roduilla runsaasti valioita, erikoisnäyttelyjen voittoja ja voittajatitteleitä jopa Maailman- ja Euroopan Voittajia.
Perheen kasvaessa myös rotuja vaihtui ja tuli uusia. Viimeisimpinä rotuina kasvatin muutaman pentueen mopseja ja kiinanpalatsikoiria. Viimeisin koirani on ollut musta kääpiösnautseri.

Perheessäni on ollut myös kiinanharjakoira, jackrusseleita, valkoisia länsiylämaanterrierejä, salukeja ja irlanninsusikoiria. Nykyisin seurailen innolla tyttäreni toyvillakoirien kasvua ja kehitystä.
Kasvatustyö ja näyttelyissä käynnit saivat kuitenkin väistyä kasvavien arvostelutehtävien ja vaativan virkatyöni vuoksi. Ja nyt eläköidyttyäni tuomarointitehtävät ovat saaneet täyttää kalenteriani vielä aktiivisemmin. Olen arvostellut useimmissa Euroopan maissa sekä Euroopan ulkopuolisista maista Australiasa, Etelä-Afrikka, Filippiineillä, Intiassa, Israelissa, Japanissa, Kanadassa, Kolumbiassa, Libanonissa ja Thaimaassa.


Odotan innolla näyttelyänne ja vierailua siihen rotumaailmaan mistä koiraharrastukseni on alkunsa saanut.

Näkemisiin,
Markku Kipinä


Reino Korpela

Olen Lapualla asustava eri koirarotujen harrastaja. Suomenpystykorvia minulla on ollut 1980-luvun
loppupuolelta asti. Sitä ennen touhusin jonkin aikaa suomenajokoirien kanssa. Nykyisin perheessäni on myös labradorinnoutajia ja cairnterrieri. Kennelnimeni on Jyrkkäkallio, jonka nimissä olen kasvattanut muutaman suomenpystykorvapentueen.

Olen usean koemuodon palkintotuomari sekä linnunhaukkukokeen ylituomari. Ulkomuototuomariksi valmistuin vuoden 2005 tuomarikurssilta ja nykyisin minulla on arvosteluoikeuksia ryhmissä 4, 5, 6, 7 ja 8.
Olen arvostellut koiria kotimaassa ja muutaman kerran myös ulkomailla.

Kiitän kutsusta ja tulen mielelläni PK-tapahtumaan arvostelemaan hienoja noutajakoirarotuja.


Kaisa Metteri-Gold

Olen alunperin aloittanut tuomaroinnin terrieriryhmästä. Omana rotuna jo yli 35 vuotta on on ollut amerikanstaffordshirenterrieri. Amstaffi valikoitui staffin rinnalle enemmän palveluskoiramisena rotuna. Näyttelyitä enemmän olin alkuun kiinnostunut muista harrastuslajeista kuten rauniosta ja tottiksesta.

Vähitellen mielenkiinto siirtyi kuitenkin enemmän näyttelypuolelle ja kasvattamiseen.

Amstaffien rinnalla on aina kulkenut pienempiä koiria, ensin terrierejä ja nykyään jo pitkään pienet leijonakoirat eli Löwchenit.

Tuomariksi ryhtyessä oli alunperin tarkoitukseni keskittyä terriereihin ja molossirotuihin. Nälkä kuitenkin kasvoi syödessä ja nykyään arvostelen rotuja 7 eri roturyhmästä. Olen kokenut laajentamisen roturyhmästä toiseen ja tuomaroinnin eri maissa äärettömän mielenkiintoiseksi, vaikka siinä sivussa on oma näyttelyharrastus jäänyt minimiin.

Aurinkoista keliä toivoen,
Kaisa


Maija Mäkinen

Oma rotuni on valkoinen länsiylämaanterrieri, on ollut jo vuodesta 1971. Olen kasvattanut muutaman pentueen kennelnimellä Marenjan, mutta viimeisimmästä pentueesta on jo todella kauan. Tällä hetkellä kotona asuu yksi WHWT uros. Ulkomuototuomarina aloitin luonnollisestikin terriereistä, vaikka nykyään arvostelenkin “allrounderina” kaikkia rotuja. Tulin tuomariksi vuonna 1999 ja sain kaikkien rotujen arvosteluoikeudet 2020.

Palveluskoiralajeista olen omien terriereideni kanssa harrastanut ainoastaan tokoa, ja sitäkin vain leikiten, koiran iloksi. Vaikka oma rotuni metsästystaustastaan huolimatta toimii nykyisin lähinnä seurakoirana, arvostelen mielelläni – ja myös arvostan erittäin paljon – erilaisia käyttökoiria. Itselleni on tärkeää, että koira rakenteensa ja liikkeidensä, mutta etenkin myös luonteensa puolesta sopii siihen tarkoitukseen, mihin ko. rotu on kehitetty. Näyttelyssä ulkomuototuomarin mahdollisuudet luonteen arviointiin ovat kuitenkin hyvin rajalliset; siihen teillä on paremmat arviointimenetelmät.

Mukavaa näyttelypäivää odotellen,
Maija


Tino Pehar

Tino was born in 1974 in Mostar. His life has always been filled with love for all animals and especially for dogs. Tino’s parents owned German Shepherds and when he started to walk, it was with ”hands on”. There was always dogs in their house, and until today they bred or owned Posavian Hounds, Labradors, Brittany’s, Lhasa Apso, Griffons and at present he’s breeding Dachshunds (Smooth).

Tino is licensed by Croatian Kennel Club and FCI to judge all breeds in FCI Groups: 3, 4, 5, 8, 9, and 10; and some breeds in FCI Group 6 (Dalmatian,….). He has judged in Ireland, Finland, Sweden, Norway, Bosnia & Herzegovina, Luxembourg, Belgium, Russia, Poland, Estonia, Litvania, Slovenia, Austria, Serbia, Slovakia, Montenegro, Germany, Spain, Czech Republic, Croatia and has invitations for Romania and Denmark.

He is the main organizer of two international shows in Mostar and contributes to several dog magazines. Fluent in English.


Hilkka Salohalla

Olen lähtöisin snautseri-pinserirotujen parista ja valmistunut ulkomuototuomariksi 90-luvun puolivälissä. Olen kasvattanut kennelnimellä Brinata p&s kääpiösnautsereita vuodesta 1983 ja pari pentuetta mustia snautsereitakin.

2000- luvun alkupuolella ryhdyin laajentamaan pätevyyksiä useampiin rotuihin ja roturyhmiin. Näin tehdessäni huomasin kiinnostuvani yhä uusista roduista ja totesin muiden rotujen opiskelusta olevan hyötyä myös ”omissa” roduissa. Kaikkien rotujen arvosteluoikeudet minulle myönnettiin pari vuotta sittten.

Paljon aikaani on kulunut myös koirakerhojen jalostustoimikunnissa ja hallituksissa toimimiseen. Muutenkin olen ollut aktiivinen järjestöihminen toimien luottamusmiehenä, työsuojeluvaltuutettuna sekä ammattiyhdistyksen puheenjohtajana. Nykyään en enää kasvata ja yritän jalostustarkastuksia tekemällä ja arvostelemalla antaa panokseni koiraharrastukseen.

Tuomarina toivon näkeväni kauniita koiria ja pyrin tekemään oikeita ratkaisuja. Minulle tärkeää on rodunomaisuus ja terve rakenne sekä liikunta. Luonne ja esiintyminen ovat myös tärkeitä, mutta huippuun viilattu esittäminen ei ole ratkaisevaa.

Hilkka Salohalla


Arto Toivanen

Olen Savosta kotoisin oleva koiraharrastaja, asun nykyään Kouvolassa. Ensimmäinen rotukoirani oli tiibetinspanieli. Kennelnimeni Chairman’s on vuodelta 1994. Olen kasvattanut muutaman pentueen rotuja tiibetinspanieli, englanninspringerspanieli ja bordercollie. Muita rotujani ovat olleet saksanpaimenkoira ja cockerspanieli. Näyttelyiden lisäksi olen harrastanut mm. pk-lajeja, mejää ja spanieli-lajeja.

Ulkomuototuomariksi valmistuin viimeisimmältä tuomarikurssilta 2023 FCI 8-ryhmästä ja tällä hetkellä minulla on arvosteluoikeudet 16 rotuun.

Arto Toivanen


John Wauben

Since the 1st of July 1979 I have dogs. Starting with an Old English Sheepdog that gave me the passion to be involved with dogs the rest of my life. Since 1985 I have the honour to judge at FCI level. Starting (of course) with the Old English Sheepdog and now judging all breeds in FCI groups 1,2,4,6 and 10.

Starting my development for all round judge since 2021, hope to finish it in 2024. During the years we have had bobtails, German Wirehaired Pointers and since a lot of years Newfoundlands and Petits Bassets Griffon Vendeens living in my house. I have a passion for working with dogs in the way they originally have been bred for. So working in the water with our Newfoundlands and trying to hunt with the Petits in the field and woods.

I’m the president of the Maastricht International Dog shows, educate people through the world and helping them to become as passionate as I am with dogs. Also involved in educating judges on national and international level.

I have been a member of the Dutch Kennel club Raad van Beheer and in this board responsible for health and welfare for dogs and also for all judges for 16 years. Also since these years I was a member of the FCI Show Judges Commission and the FCI Breeding Commission.

Judged all over Europe and in some countries outside like South Africa, China, Japan, Taiwan, Uruguay, Colombia, Australia, where I love to hang around and talk with people about our passion, our dogs.

To me dogs must be fit for the function they have been bred for. That’s why I love to work with my Newfoundlands during the season. Dogs without exaggerations that can breathe and move without problems. Lucky that we have a lot of dogs that fit to this picture. That’s why I love to judge!